molleomussemilan

Alla inlägg under mars 2010

Av molleomusse - 13 mars 2010 14:41

Vi åkte upp till ett nyfällt hygge och tränade idag. Bra eftersom det fanns traktorspår så vi slapp pulsa i djupsnö. Otroligt massor av djurspår också, bra. Jag tycker Molle jobbade ganska bra idag så jag är nöjd med honom. Han brydde sej inte om goldentiken och han brydde sej inte om barnen som var med, skönt. 

Därimot så blir jag förbannad på mej själv för alla fel jag gör. Först gjorde vi några linjetag genom ris och grenar. Å ena sidan inget konstigt men jag planerade mina skick dåligt och där måste jag bli bättre. MISSTAG NR1. Därefter var jag övertygad om att jag lagt en dummie vid en sten, HELT säker. Jag skickar dit Molle som letar, drar sej därifrån, jag skickar honom tillbaka, han letar och drar sej därifrån. MISSTAG NR 2 Det låg inget vid stenen. Jag blir handlingsförlamad och låter honom dra iväg i mina fotspår istället för att kalla in och berömma honom. MISSTAG NR 3.

Molle följer mina fotspår och hittar en dummie som fastnar med öglan runt framfoten. Inte helt lätt att ta sej till matte med en dum dummie i munnen som sitter fast i benet. Inte i djupsnö iallafall. Jag såg inte från början vad som hänt utan trodde han var skadad, han bar sej åt som han var ordentligt berusad...Tillslut släppte han dummien och sprang till mej och då lossnade foten från snöret. Jag skickade upp honom igen så han fick hämta dummien som nu var en snäll dummie och följde med tillbaka. Stackars Molle, han skadade sej inte iallafall..

Efter allt detta skulle en normal person inrikta sej på att öka på självförtroendet på sin hund och skicka honom på enkla dirrigeringar. Inte slita i djupsnö med långa avstånd. MISSTAG NR4.Jag kan bara konstatera att jag har en bussig hund..Vid ett tillfälle drog han iväg åt fel håll( matten hade ju iallafall dålig koll) men förövrigt så skötte han sej helt ok. 

MISSTAG NR 5. Jag trodde innan vi började att Molle skulle bry sej om den andra hunden, att han skulle spåra efter alla rådjur vi såg spår efter och att han skulle vara okoncentrerad. Självklart märker en hund att "matte inte litar på mej" när jag tänker så. Om jag går ut med stort självförtroende och med en total tillit till min hund och är övertygad om att vi ska fixa allt så överför jag den känslan till hunden. Är jag stolt och glad så överför jag den känslan utan att behöva berömma så mycket, hunden vet. Ser jag oss som det bästa teamet i värden så gör hunden det också. Om jag verkligen kan förmedla den känslan till mej själv och till hunden så kommer vi jobba mycket bättre tillsammans, värdens bästa team fixar allt. Det låter flummigt men testar man på en vanlig promenad att agera olika(utan ord) så inser man att hunden läser av oss enormt mycket. 


Alltså fem dumma misstag av matte på en enda träning. Så länge jag gör massa tokigt så kan jag inte begära att Molle alltid ska fixa allt åt mej. Mycket bättre att åka från en träning och ta till sej av sina egna misstag först...


Tack för sällskapet, Pia. Och tack för fikat..Dessutom har du enormt snälla barn som följer med utan att klaga. Jag tycker dom är jätteduktiga som leker utan att kräva din uppmärksamhet. Efter två timmars träning så var humöret uppe och dom bad om ursäkt för att dom stört vår träning vid något tillfälle..Helt otroligt att det finns sånna barn...Var stolt över det!


ANNONS
Av molleomusse - 12 mars 2010 19:02

Veckan har erbjudit ytterligare en urinvägsinfektion som för med sej värk i ryggen, värk överallt sömnbrist och tillslut en eftermiddag sovandes i soffan. Jag är så otroligt dum som aldrig lär mej att börja pilla i mej penicillin så fort jag får symtom och försöka vila. Fyra tabletter om dagen blir nån tablett då o då när jag kommer ihåg, vilandet blir istället "jag vägrar inse att jag är sjuk igen så jag kör på som vanligt". Igår kväll mådde jag så dåligt att det fanns ingen chans att svälja nån medicin, gick och la mej med dels en yrsel som kändes som sjösjuka och värk. Tog mej till jobbet imorse och fick mina vanliga infektionspiller utbytta mot en annan sort och lite dundervärktabletter. Stannade på jobbet tills klockan var halv elva då jag var tvungen att ge mej och åka hem. Somnade på soffan och vaknade vid fyra- tiden då Sara ringde. Jag är så otroligt trött på att vara sjuk!! Mest retar det mej att jag varit hemma en eftermiddag utan att utnyttja tiden till hundträning...

Nu mår jag lite bättre så imorgon är det nog ok igen. Så går det några veckor så har jag en ny infektion. Så jä..la hopplöst.


Sara har fått hem sin lilla valp och det ska bli jätteroligt att följa henne. Tråkigt att vi har tio mil mellan varandra och sällan kan träna ihop men jag har en plan...


Imorgon blir det långa raka linjetag igen..Molle kommer att vara helt inriktad på att jobba med mej utan att bry sej om goldenflickor eller alla spännande dofter i skogen mm. Jag är övertygad om att han kommer ha full fokus hela tiden på sin matte och hennes önskemål. Så roligt vi ska ha....Nåja, vi ska träna tillsammans med en bra störning och det är kanon. Stackars Hera som här får heta en bra störning men det är ju det hon är för oss...


Tips från Birgitta Stavlunds hemsida. Gå in på www.allahundraser.com och läs om flatten. Gör skoj. Labbarna är också bra beskrivna.


Nu ska jag ner och se på tv tillsammans med Johan och hundarna. Ronja är i Spanien och Henkis på fritidsgården. 

Ha det!!ANNONS
Av molleomusse - 11 mars 2010 15:50

Nu banne mej ser det ut som våren är på väg. Det rinner vatten överallt och man ser nästan grusvägen. Jag inser att jag mår dåligt av att inte komma till skogen ordentligt. Inte bara för att träna hund utan jag saknar verkligen storskogen. Jag har hört ryktesvägen att grisskogen har huggits ner under vintern, den är bara någon km från mej men timret har fraktats åt andra hållet så jag har inte sett det med egna ögon. Så himla skönt att gå där utan grisskräck. Frågan är vart grisarna flyttat. Faktum är att vi inte sett dom nära huset på länge så förhoppningsvis har dom packat och flytt..

Molle o jag har pratat rätt mycket denna vecka om vem som ska lyssna på vem. Jag måste ta tag i massor av bus han håller på med men visst är det jobbigt att vara helt konsekvent. Det funkar ju inte att kräva uppmärksamhet ibland och vara slapp ibland.

Är det någon som vill träna på lördag??


Ha det bra!

Av molleomusse - 10 mars 2010 08:01

Imåndags fortsatte jag med långa raka dirrigeringar för att kolla av vad som är svårast. Som vanligt var båda hundarna som två raketer innan vi gick, lunchpromenaden är dagens höjdpunkt. Molle fick alltså sitta still innanför dörren och sedan gå brevid mej, uppstramning av lillplutten...Jag hade kört runt med bilen och lagt ut dummies innan från "fel håll" så det inte gick att spåra. Första skicket så är han jättetaggad och konsentrerad, allt fjantande är borta eftersom jag stramat upp honom. Rakt över ett fält där han kunde springa på skaren men utan några spår av varken mej eller annat. Han gick spikrakt med en himla fart, stannade och sökte och kämpade sej tillbaka. MAO, är alla störningar borta och han har stor motivation att lösa uppgiften så KAN han. Har han mycket runt omkring sej om är mer spännande så blir han tramsig. Han fick gå en gång till som gick lika bra och fick massor av beröm, naturligtvis.

 Sedan var det Musses tur och Molle skulle ligga bakom mej. Musse har inte lika lätt att gå rakt ut utan anser att allt fixar sej med ett stort sök. Jag jobbade med att han skulle stanna på stopsignalen och inte ha så bråttom utan lyssna på mej. När han var nästan framme vid dummien så kom det ett svart streck farandes bakom honom, sprang förbi, snodde åt sej dummien och satte fart mot mej. STACKARS MUSSE...Som jobbat så bra och blir snuvad på apporten. Efter det så fick en viss herre sitta i koppel medans Musse fick en massa roligheter.


Igår gick vi en långpromenad med Molle större delen av tiden i koppel. Han lufsade jämte mej och verkade trött och när han fick vara lös så var han nära mej hela tiden. Konstigt. När vi kom hem så åt han mat som vanligt men ville sedan sova vid dörren där det är svalare. Han verkade inte sjuk men loj och när jag tittade mer nogrannt på honom så såg han tjock ut!? Så gick vi och la oss och han sover alltid jämte min säng. Det tog fem minuter så stank hela sovrummet som en svinstia. Ut med honom för att se om han måste bajsa och sedan sa jag åt honom att han fick sova i köket. Jag har hört honom tassa hela natten för att hitta en bra sovplats, dricka vatten, lägga sej, tassa runt. Upp till mej igen. Jag var helt säker på att han skulle bli sjuk så jag låg vaken och väntade på att få gå upp och torka golv...När jag var på toan så låg han utanför dörren och viftade på svansen. -Matte, jag kan inte sova. kan vi hitta på nåt?? I morse var det fislukt i hela huset men en Molle som verkade ok igen. Skulle gärna vilja veta vad han åt igår som framkallade detta magbesvär. Att dom aldrig lär sej, äter, jag äckelheter så blir magen i olag...


Ha en bra dag!!

Av molleomusse - 7 mars 2010 17:51

Varför kan inte jag gå på snön när Jesus kan gå på vattnet?? 

Idag har vi varit iväg och tränat med löften innan att det gick att gå på skaren. Just det kan sammanfattas med att jag ska aldrig klaga på dåligt väder bara det är barmark...

Vi hade ett antal apporter utlagda innan och körde omväxlande markeringar och linjetag. Som jag visste redan innan så måste vi träna massor av raka, långa linjer och få till samarbetet. Han är med mej till en viss gräns och och går rakt men sedan så slutar samarbetet...Jag hade gärna sprungit ikapp honom  några gånger men står man i snö upp till midjan så är man lite handikappad. Det fanns en liten smula tendens till att "jag skiter i dej, matte" vid några tillfällen.. Bara att träna på..Markeringarna gick bättre men där har han sällan några problem. Det var ganska slitigt att springa för dom men det är det ju även i ett kärr tex. 

Det var skoj med vårens första riktiga träning utomhus och det var jättepositivt. Jag fick ett kvitto på vad som behöver tränas mera och att jag behöver tala om vem som bestämmer. Jag blir så irriterad på mej själv när min hund går före mej i kopplet, ska kissa överallt, tycker att en goldentikvalp är jättesöt när hon vill leka och att katter är himla roliga att jaga. (i koppel med matte efter sej) Funkar inte samarbetet när vi har ett snöre mellan oss så är det inte så konstigt att samarbetet är dåligt när Molle är 50 meter ifrån mej. Skärpning!!!

Helt spontant och utan mer erfarenhet från andra flattar än mina tre egna så tror jag att flattarna gärna spelar "allan" och låtsas att dom är lite korkade trots att dom har läget helt under kontroll. Dom vet så väl hur dom ska göra för att hitta på egna saker istället för att lyda. Charmigt till viss del men ibland jäkligt tålamodsprövande.   Snart blir det såhär!!!


Nu börjar snart nästa vecka när det ska vara plusgrader och snösmältning hela tiden. Det är snart dags för sommartid igen med långa ljusa kvällar. Under all snö finns det fast mark som man kan gå på om ett par månader. Vi går mot bättre tider!! Tack för dagens träningspass, ser fram mot många fler!!! 


Av molleomusse - 5 mars 2010 17:03

Talade med Nina igår som sa att nästa vecka blir det plusgrader och sol. Jag kommer hålla henne personligt ansvarig om det INTE blir så. Blir det därimot fint väder så är det Ninas förtjänt och henne vi får tacka!! Jag är lite skrockfull med sånt här, uppfödd med en mamma som kan allt skrock..


JAG ÄR SÅ HIMLA TRÖTT PÅ SNÖ OCH MINUSGRADER!!!!!!

Av molleomusse - 3 mars 2010 16:19

Igår så hoppade Molle ut i pulsnön utan att sjunka. Han själv funderade nog inte så mycket men Musse stod på snödrivan och bara glodde på honom. HUR KAN HAN Gå PÅ SNÖN!!! Försiktigt tog han ett steg ut och insåg att Molle inte blivit förvandlad till Jesus utan även han kunde gå PÅ snön. Full fart blev det förstås. Jag är bara så rädd att dom helt plötsligt sjunker och skadar sej. Dels om dom snubblar och dels om dom skär sej på skaren.

Av molleomusse - 1 mars 2010 19:26

Efter en helg med tö så trodde jag att våren är här. Vaknade med plusgrader imorse också, men sen. Full snöstorm. Tänk så skönt att veta att man kan åka hem och gå in och få stanna inne...Jag och mina två svarta grabbar kunde ha en mysdag framför tv. Tyvärr var inte mina två löss med på det så det var bara att pallra sej ut. Fy vad kallt och blåsigt och snöigt och jäkligt. Dessutom går man med två förädare som skuttar runt och leker i snön. Jag vill ha en bekväm tax istället, en sån som gillar soffmys...

Igår morse ringde telefonen och jag flög upp med hjärtat bankande. Rädd att något otrevligt hänt. Det var en av mina patienter som lever för jakt och sina hundar. En jättetrevlig man som tycker det är roligt att jag tränar apportering. Hans senaste labbe som han tränade "blev han tyvärr" av med, berättade han en gång. Oj, vad hände frågade jag. Frugan tog med den när hon stack, jag saknar honom jättemycket...

Han ringde alltså mej som var yrvaken och frågade om jag ville ha vilt för han städade i en frys. -Ja tack sa jag. -Då kommer jag in till dej på jobbet en dag i veckan, hejdå.  Först efteråt insåg jag att jag inte frågade hur mycket det var eller om han kunde ställa det vid min bil. Säkert kommer han med två stora sopkassar fulla av döda fåglar och knallar genom hela vårdcentralen..Hemska tanke, men jag blir ju lite full i skratt också....Förhoppningsvis kommer han när jag inte är där så min kollega får ta hand om allt...Han är skoj, när Molle blivit anfallen av grisarna så kom han med ett grisskinn. -Så han inte blir rädd för grislukt, hunn....Jag ska inte klaga för han är faktiskt himla bussig och jag gillar personer som lever som han. Nära naturen tillsammans med sina hundar(och utan fru...).

Nån som tror vi får en vit midsommar???

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se