molleomussemilan

Direktlänk till inlägg 22 januari 2010

Gamla visdomsord..

Av molleomusse - 22 januari 2010 20:29

Jag har en gammal bok från 1940. Svenskt Rashundsgalleri. HUNDEN dess uppfödning. sjukdomar.vård dressyr. trimning mm.Jätterolig läsning.

 TEX.

"För icke djurvänner kan det synas överdrivet, kanske tom. onaturligt, att människor i en hund ser sin bäste vän och kamrat.Men hur oändligt många är det icke, som älskar och litar mera på sin fyrbente vän än på någon annan och detta med rätta. De, som ej ägt eller hava ej lärt känna dessa karaktärer- de döma av en eller annan liten episod i livet, som ej varit dom till lags- och därför få väll dessa människors utlåtande anses hava mindre värde. Det är dock fastslaget, att hunden är människans älsta husdjur, skapad av oss till hjälp och nytta. Även om vi i senare tider ej-som våra förfäder-i honom ser den absolut oumbärlige medhjälparen för att skaffa livets nödtorft, så är han dock ännu idag för otaliga människor oumbärlig, ja den, som de värdesätter högre än allt annat de äga"

Helt rätt, dom som inte gillar hundar fattar inte att dom har fel så deras åsikt räknas inte(!).

 Man kan läsa om moderna synpunkter på avel, sjukdomar(läskigt) och hundens utfodring. Så är det bilder på alla raser som finns i Sverige och enskilda hundar är beskrivna(och deras ägare tex friherrinnan Silversked).

Det som imponerar på mej är hur väl dom behandlar hundarna, hur dom varnar för olika abnormiteter i hundaveln och hur viktigt det är att hundarna ska hållas friska och sunda. Ve den som inte anlitar en veterinär i tid..

70 år sedan boken gavs ut och lika aktuell idag.  TEX" Alla avelsåtgärder av olika slag ha ju den syftning att förädla och förbättra, och hos hunden, som ju säges vara det bästa hos människan, må det alltså anses att aveln har sig ett stort mål förelagt." Kloka ord...


Idag gjorde så satte jag ett antal dummies i en snödriva på rad. Så fick hundarna gå rakt ut förbi alla dummies utan att bry sej om dom. Blåste stopp efter att alla var passerade och så gick jag ut till hunden och berömde. Så skickade jag åt andra hållet likadant. Molle fattade ganska fort att han inte fick ta någon apport men det gick tveksamt fort förbi dom . Han saktade in framför varje dummie. Tillslut så sprang han fort förbi tills jag blåste stopp. Musse hade full fart och massor av glädje men vissa skick blev lite av "plocke pinn..." Hmm Vi får jobba lite med samarbetet tror jag.

Båda hundarna är jättenöjda med att få apportera igen. Svårt att hitta på bra övningar när det är en meter snö.

Så trött jag är på snön, det går ju knappt att pulsa i skogen längre eftersom det är sånt snödjup. Köksgolvet är numera fullt med intorkade hårtussar som inte dammsugaren får tag i. Jätteäckligt. Dessutom har jag suttit fast med bilen idag. Januari, februari är bara tråkiga transportmånader. Deppigt!!

Ha en bra helg!!

 
ANNONS
 
Helena

Helena

23 januari 2010 11:43

Ursäkta en kanske du fråga men jag har liksom aldrig fattat hur hundarna skall veta att de skall springa rakt förbi dummisarna och att de inte skall springa rakt fram tills de hittar nåt?!
Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
Helena

Helena

23 januari 2010 15:07

OK då fattar jag. Jag trodde att de skulle ligga mitt på linjen men att hunden inte skulle bry sig om dem utan att den skall springa "över" dummisarna. Jag har tidigare pratat med någon (minns inte vem) om hur man tänker vid en dirigering. Om hunden skall springa rakt fram tills den hittar nåt eller om den skall springa rakt fram tills matte säger nåt annat? Hur tänker du här? Om den alltid skall vänta på att matte säger nåt annat så funkar det ju inte om man skickar den rakt ut på nåt som man själv inte vet precis var det ligger och då vill man väl att hunden skall springa rakt fram och koppla på näsan och själv känna var det finns något.

Kram

http://holmstorp.bloggagratis.se

 
abonnement xbox live

abonnement xbox live

25 juli 2017 08:52

Please remember that then initial Free Trial month, the membership will certainly auto renew and start charging you unless you shut off the membership. We screen our offers thoroughly making sure that we collaborate with the most decent advertisers.

http://gratuitxblcodes.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av molleomusse - 18 augusti 2012 17:44

Helgens Flatmästerskap fick mej att vakna ur antijaktträningsdvalan. I veckan nu har vi varit ganska flitiga med att träna så vi får se vad det leder till. Hundarna har inte lidit av ett långt avbrott och dom verkar anse att det är skitroligt att häm...

Av molleomusse - 15 januari 2012 20:02

  För ett år sedan     Och ett år senare är han lite större men världens roligaste enligt Molle! Hmmm, snodde korten av dej Emma... ...

Av molleomusse - 15 januari 2012 17:40

Ha,ha han gick snabbt 7,8km(tror jag) igår med Musse och var stel imorse. Johan frågade Musse om han kände nåt i kroppen men det gjorde han inte...Husse är otränad!!! Jag fick höra om promenaden, dom hade mött 3 tjejer med var sin hund och pinsamt no...

Av molleomusse - 14 januari 2012 18:31

Sällskap hade vi i fredags av kusin vitamin.    Molle o jag har blivit frestade att följa med på tävlingshelg i lydnad. Eftersom vi inte gör så mycket annat just nu så känns det skoj med lite hundaktiviteter men tyvärr måste man ju tävla ocks...

Av molleomusse - 11 januari 2012 18:37

Idag har vi börjat träna på allvar igen, alltså med lite mål och mening istället för sporadiska tillfällen som det blivit senaste tiden. Började med en enkel höger, vänster, ut. Väldigt basic men ack så nyttigt inte minst för mej själv. Gör man det...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se